Müzeler bir eğitim alanıdır. Geçmişi  bugünden destek alarak geleceğe taşır. Müzelerde yalnızca ülkelerin tarihi gelişimini, tarihi olayları öğrenmeyiz. Resim, heykel, mimari ve pek çok konudaki gelişimini de izleriz.  İnsanların günlük hayatlarını, duygularını da öğreniriz. Doğanın, bitkilerin, hayvanların değişimi de yer alır müzelerde. Bu nedenle müzeler, çok kapsamlı ve hızlı öğrenmelerin yaşandığı eğitim alanlarıdır.

Çocuklar Müze Ziyaretlerine Kaç Yaşında Başlamalı?

Elbette çocuğun yaşına göre değişecek bir durum. Ama müzeler büyük binalardır ve içlerinde niteliği çeşitli birçok obje sergilenir. Ayrıca müzenin içindeki ziyaretçiler de çocuk için çok sayıda tanımadığı insan kalabalığı olarak korkutucudur. Bu nedenle müze ziyaretleri 4-5 yaşlarında ve mutlaka aileyle birlikte başlamalıdır. Önce çocuklar için hazırlanmış müzelerle başlanır. Sonrasında da genel müzelerin sizin önceden gidip belirlediğiniz çocuğa uygun olabilecek sınırlı bölgelerinde devam etmelidir.

Çocuklarla Müze Ziyaretlerinde Neden Sıkılır?

Eğer çocuk için hazırlanmış bir müze değilse içinde barındırdığı bilgilerin fazlalığı çocuğu yorar. Okullarda  da tarihi bilgiler aşama aşama verilir. Ama müzelerde en fazla sergi salonlarıyla bir sınıflandırma yapılmıştır. Öte yandan sergi salonlarının girişindeki genellikle duvarda asılı olan yazılı panolar çocuğun boyuna uygun değildir. Ayrıca yazılanlar da mümkün olduğunca sıkıştırılmış bilgiler olduğu için konuyu, bilenlere hatırlatır yalnızca. Sergilenen objelerin altındaki küçük plakalar da obje hakkında yeterince açıklayıcı olmazlar. Bu nedenle müze ziyaretlerimizde çocuklarımızla sergilenen objeler hakkında sohbetler etmeliyiz ama elbette diğer ziyaretçileri rahatsız etmeden.

Biz Küçük Filozoflar Kampta Olarak Neden Çocuklarımızla Müze Ziyaretleri Yapıyoruz?

Çocuk doğada mutludur ama  tarihin içinde de mutludur, sanatın içinde de. Ve mutlu çocuk öğrenir. Müzeler çocuğun tarihi, sanatı ve hatta doğayı görerek öğrenmesi, hissetmesi kimi zaman dokunması için sınırsız fırsatlar sunar. Ama sergilenen her obje her yaşa uygun değil. Öte yandan biz kamplarımızda da sezdirmeden, eğlendirerek öğrenmenin peşindeyiz. Mümkün olduğunca her çocuğun müzeleri ve müzede öğrenmeyi  sevmelerini arzu ediyoruz. Bu nedenle alanlarında yetkin eğitmenlerimiz önceden müze ziyaretleri yapıyor, çocuklarımız için uygun alanları belirliyor. Bu alanlarda öğrenmeyi destekleyici oyunları, anlatılacak efsane ve masalları, sanat etkinliklerini  hazırlıyor. Ardından hepsini yaratıcı drama yöntem ve teknikleriyle birleştirerek bir program hazırlıyor. Çocuklarımıza da  yaşıtlarıyla birlikte eğlenerek öğrenmek kalıyor.

 

 

Alev Peşte

Küçük Filozoflar Kampta Eğitim Koordinatörü

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti