Neden Çocuk Oyununa Gitmeliyiz?
Tiyatronun doğuşuna dair iki teori vardır: Dans ve Taklit. İnsan doğumu itibariyle öğrenirken her şeyi taklit eder. Çocuk duyu gelişimini tamamladıktan sonra davranış gelişimini de tamamlamaya başlar. Davranış gelişimindeki ilk basamak taklittir. Çocuk gördüklerini ve işittiklerini hafızalar. Özellikle şu anda teknoloji çağına doğmuş olan çocuklarımız görsel hafızalamayı teknoloji ile deneyimliyor. Fakat izlenen içeriklerin kontrolü içerik sayısı arttıkça zorlaşıyor ve zararlı içeriklerin çocuklarımıza aktarımının önüne geçmek neredeyse imkansız hale geliyor.
Peki çocuklarımızın davranış modelindeki gelişim için nelerden yaralanabiliriz?
Burada karşımıza insanlığın var oluşundan bu yana kendini ifade etme biçimi olan tiyatro çıkıyor. Çocuk izlediği oyunlarda; arkadaşlık, paylaşım, özgürlük gibi kendini oluşturmasına ve ifade edebilmesine yardımcı olacak temaları öğreniyor. Tüm bu öğretilerin yanı sıra “tiyatroya gitme” alışkanlığı ile kendi yaş grubuyla yaptığı aktiviteler çocuğun özgüvenini de geliştiriyor.
Tiyatro canlı bir sanat, yaşayan bir sanat. Bu nedenle çocuğun “o anda” gelişen olayları izleyip, bunlardan etkilenmesi ve yetişkin çağına geldiğinde dahi bu etkilendiği oyunları hatırlaması muhtemel oluyor. Çocukların davranış modellerini taklit yoluyla benimsediklerinden bahsetmiştik. Çocuk oyunlarındaki davranış modelleri de bu benimseyişin en önemli basamaklarından birini oluşturabilir.
Hangi Çocuk Tiyatro Oyunları Tercih Edilmeli?
Hangi çocuk oyunları tercih edilmeli? Her şeyin fazlasıyla önümüze sunulduğu bu zamanda ebeveynlerin çocuk oyunlarını da seçmekte zorlanması çok normal. Çocuk oyunu seçerken sürekli tekrara düşmüş metinler yerine özgün metinlerin tercih edilmesini, yüzeyselliğin değil içerik olarak aktarım gücünün ön planda tutulduğu oyunları seçmenizi öneririz.
Çocuklarımızın zihinleri zararlı içeriklerle körelmesin, tiyatro ile zenginleşsin. Aşağıda sezon kapanmadan izleyebileceğiniz çocuk oyunlarını listeledik. İyi seyirler 😊
*MASAL YOLU – İSTANBUL DT
Çocuk Oyunu 6+
1 Perde – 55 dakika
Yazan Anonim
Uyarlayan & Yöneten Gökçe Kurt Elitez
Süpervizör Elif Erda
OYUNUN KONUSU
Hayatta kötülük ve iyilik, aydınlık ve karanlık, korku ve cesaret iç içedir. Biri olmadan diğerinin anlamı yoktur. Masal yolunda da karşımıza çıkan devler, ejderhalar, cadılar, periler, prensler, prensesler hayatın yansımasıdır.
Derin bir uykudan uyanmak nasıl mümkün? Hasta bir kalp nasıl iyileşir?
Kahramanlarımız masalların sihriyle korkularını küçültüp kalplerini büyütebilecekler mi? Onları seçimlerle dolu bir macera bekliyor… Yolun sonu aydınlık mı, karanlık mı?
YER: Mecidiyeköy Stüdyo Sahne
Tarih: 21, 22, 27, 28 Mayıs 13:00
*80 Günde Dünya Turu
Çocuk Oyunu 6+
1 Perde – 50 dakika
Phileas Fogg dünya turunu tamamlayan kişinin çok önemli bir bilgi öğreneceğini bilir. Bir gün bu bilgiyi öğrenmek için uşağı Passeportaut ile dünya turuna çıkar. Yolculuk sırasında maceradan maceraya atılırlar. Bu serüvende dostluğu, sevgiyi, birlikte olmayı başarmak için mücadele etmeyi ve birçok kazanımlar elde ederler. Acaba seksen günde dünya turunu tamamlayabilecekler mi? Dünya Turunu engellemek için Dedektif Fix’in planları işe yaracak mı? Bu tur ile arkadaşlığın, sevginin, bir arada olmanın ne kadar önemli olduğunu anlarlar ve önemli olanın bu dünya turunu tamamlamaktan ziyade elde edilen kazanımlar olduğunu öğrenir.
Uyarlayan ve Yöneten: Cem Engin
YER: Watergarden Performans Merkezi – Duru Tiyatro Tarih: 20 Mayıs 13.00 ve 15.00
YER: Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Tarih: 17 Haziran 15.00
YER: Ataköy Yunus Emre KM Müşfik Kenter Sahnesi Tarih: 18 Haziran 14.00
*Dans Eden Ev
Yaş Sınırı: 5+
Etrafında gördüğü her şeyin, sesi ve hareketiyle oyunlar kuran çocuk, herkese “farklı” gelir. Kimse ne yaptığını anlayamaz. Her şeyi araştıran çocuk bildikleriyle yetinmez. Yeni şeyler keşfetmek için bir oyunla yolculuğa çıkar. Bu yolculukta aklına kalbine yer etmiş ne varsa onu yalnız bırakmaz. Keşfettikleri meraka, merakı yeni keşiflere dönüşür. Bir zaman sonra içi içine sığmayıp bize bunları anlatmak ve bizimle oyunlar kurmak ister. Ona kulak vermeye ne dersiniz?
Hikaye anlatıcılığı, clown, mim, akrobasi, gibi çağdaş tekniklerle kurulan oyunumuz modern ve bir çocuk tiyatrosudur.
Tasarlayan ve Yöneten: Yasin Yürekli
YER: Moda Sahnesi Tarih: 27 Mayıs 13:00
*Şeker Portakalı
Süre: 1 saat
Yaş Sınırı: 4+
Yazan: Jose Mauro De Vasconcelos
Uyarlayan ve Yöneten: Filiz Bozok
Çok fakir bir ailenin çocuklarından biri olan Zeze çok meraklı olan ve çevresindeki her şeyi keşfetmeye çalışan bir çocuktur. Okumayı da erken yaşta öğrenmiştir. Yeni taşındıkları evde bahçedeki ağaçlardan biri olan şeker portakalı fidanı Zeze ile konuşmaya başlar ve çok iyi iki arkadaş olurlar. Zeze bir yandan yaramazlıklarına devam ederken diğer yandan da başarısıyla öğretmeni ve çevresindekileri oldukça şaşırtır. Günün birinde Zeze bir yaramazlık neticesinde ayağını keser ve şehrin en güzel arabasına sahip olan Portekizli O’nu eczaneye götürür. Zeze Portekizli’den çok şey öğrenir ve bir süre sonra dost olurlar. Zeze bu dostluk sayesinde sevginin ne olduğunu anlamıştır.
YER: Watergarden Performans Merkezi – Duru Tiyatro Tarih: 30 Temmuz 13.00, 15.00
YER: Trump Sahne Tarih: 23 Temmuz 14.00
*Birazcık Su Lütfen
Süre: 40 dk. – Tek perde
Yaş: 5+
Yazan ve Yöneten: Cüneyt İngiz
2120 yılında yaşayan Doruk ve Derin su kıtlığı ve çevre kirliliği yüzünden çok üzgün ve sıkıntılıdırlar. Bu sorunu çözmek için dost oldukları profesörden yardım isterler. Profesör onları zaman makinesiyle geçmişe gönderir. Doruk ve Derin geçmişe giderek o zamanın çocuklarına su tasarrufu ve çevre duyarlılığı konusunu öğretmeye karar verirler. 1980 yılına yolculuk yapan Doruk ve Derin orada İpek’le iletişim kurar. Yalnız onları bir sürpriz beklemektedir. Tanıştıkları o çocuk ninelerinin çocukluğudur.
YER: Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Tarih: 20 Mayıs 13.00
*Patent Dedektifi: Telefonun Öteki Hikayesi – Ödüllü, İnteraktif Çocuk Oyunu
Yaş Sınırı: 4 yaş ve üzeri için uygundur.
Çocuklara yeni bir tiyatro deneyimi sunuyor!
Tarihsel bir konu anlatırken aynı zamanda çocuklara seçim kartlarıyla oyuna yönlendirme yapma özgürlüğü tanıyor.
Yazan-Yöneten: Miray Erdoğan
OYUN KONUSU
Patent Dedektifi, tüm zamanların icatlarını incelemek ve denetlemekle yükümlüdür. Fakat bir gün kapısını hiç beklenmedik bir misafir çalar. Elisha Gray, bu ziyaretiyle telefonun icadını kendine ait olduğu iddiasında bulunur ve Graham Bell’ i şikayet eder. Dedektif, telefonun tarihte saklı kalmış gerçek hikayesini araştırırken, seyircinin yaptığı seçimlere göre serüvenleri değişir. Telefon patentini, kimin alacağına seyirci karar verecektir. Tarihsel bir konu anlatırken aynı zamanda çocuklara seçim kartlarıyla oyuna yönlendirme yapma özgürlüğü tanıyor. “Elinizde var bir seçim kartı, sonuçlara göre değişecek oyunun devamı!”
YER: Kadıköy Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi Tarih: 26 Mayıs 20.00
*Küçük Kara Balık
Yöneten: Osman Alınca
Yaş Sınırı: 3 yaş ve üzeri için uygundur.
Samed Behrengi’nin unutulmaz eseri “Küçük Kara Balık” tiyatro sahnesinde çocuklarla buluşuyor. Küçük bir derede yaşayan Küçük Kara Balık farklı yerleri, denizleri merak edip dururmuş. Bir gün hayallerini gerçekleştirmek için bu yolculuğa çıkmaya karar vermiş. Yol boyunca birçok maceranın içine girip çıkan Küçük Kara Balık sonunda hayal ettiği açık denizlere ulaşmış.
YER: Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi Tarih: 20 Mayıs 13.00 ve 15.00
*İnatçı Keçiler
Yaş Sınırı: 3+
Yazan: Kemal Başar
Yöneten: Savaş Alp Başar
Süre: Tek perde, 45 dk.
Pedagog onaylı, müzikli ve danslı çocuk oyunu İnatçı Keçiler…İki keçinin yıllar önceki inatlaşmasının sonu gölde bitmiş, keçilerden birinin boynuzu kırılmıştır. Arkadaşlıkları biten iki inatçı keçi artık yaşlanmış olsalar da o kütükten birbirlerinin tarafına geçmez, torunlarının da kütükten geçmesine ve arkadaş olmasına izin vermez. Yavru keçilerimiz dostluğun, barışın, sevginin önemini inatçı dede keçilere anlatabilecekler midir?
YER: Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi Tarih: 28 Mayıs 13.00 ve 15.00
*Tavşan Aranıyor
Yaş Sınırı: 3+
Süre: 30 dakika
‘Çocuklar ve yetişkinler için minyatür tiyatro’
Yazar&Yönetmen: René Geerlings
Bugüne kadar başta Amsterdam ve Londra olmak üzere Avrupa’da 500 defadan fazla sahnelenen “Tavşan Aranıyor” çocuk oyunu, Atta Festival’in BonteHond ve Maas ile uluslararası işbirliği neticesinde Türkiye & Hollanda ortak prodüksiyonu olarak Türkçe
sahneleniyor!
Oyunda 3 polis dedektifi hapisten kaçan yaramaz bir tavşanı arıyor. Tavşanlar, sizin de fark etmiş olabileceğiniz gibi, kafalarına göre hareket ederler. İzin almadan önlerine gelen her yeri kazarlar, buldukları havuçları kimin olduğuna bakmadan yerler, sokağa pislerler ve kulakları kocaman olsa da asla söylenileni dinlemezler. Tavşanı bulmak için dedektifler yola çıkar ve minyatür şehrin her köşesini didik didik ararlar. Şehirde her şeyin yavaş yavaş tavşana dönüştüğü bu oyun hem çok hareketli hem de çok eğlenceli.
YER: İkinci Kat Kadıköy Sahne Tarih: 21 Mayıs 15.00
Biletler için: biletinial.com’u ziyaret ediniz.
Eylül Eryiğit
Tiyatro Eğitmeni