Yazı İçeriği
ToggleOkullar Kapandı Diye Çocuklar da Eve Kapanmasın
Melis: Gizem, okullar kapandığından beri etrafımda pek çok çocuğun televizyona, bilgisayara, tablete, telefona gömülmeye başladığını görüyorum. Bu çok kötü. Ruhsal olarak da fizyolojik olarak da…
Gizem: Aaa! Sizde çocuklar okullar kapanınca mı gömülüyor ekrana, ne kadar şanslısınız! Lorin boşta kaldığı, kendini oyalayamadığı her an tablete bakmak istiyor mesela.
Melis: Alışılmış, büyük kentlerde sokakta oynama durumu kalmadı, en büyük neden bu bence. Bizim çocukluğumuz sokakta oyun oynayarak, ağaçlara tırmanarak geçti. O oyunlar bizi fizikî olarak da mental olarak çok geliştiriyormuş oysaki. Şimdiki çocukların birden fazla bundan yoksun.
Gizem: Evet yanlışsız. O yüzden, 5 günlüğüne bile olsa sen spor kampına göndererek çok uygun ettin. Yazın açılan hoş yaz okulları filan da var ancak hiçbiri yaşıtlarınla sokakta özgürce oynamaya benzemez.
Melis: O yüzden bence çocukları çok küçük yaştan itibaren sistemli bir spora yönlendirmek gerek bir defa. Kadro sporları çocukların toplumsal gelişimi için de düzgün. Mehmet hem basketbol kursuna devam ediyor hem de 3-5 arkadaş bir ortaya geldiklerinde sitenin bahçesinde futbol oynuyorlar. Deniz basketbolla başladı lakin sevemedi bir türlü. Artık voleybola geçti. Dedim ki “Kızım, istersen eskrim yap lakin kesinlikle bir spor yap”. Ancak işte yazın yalnızca bir kursa göndermekle iş bitmeyecek. Diğer etkinlikler de eklemek lazım çocukların programına. Bence çalışan anne-babalar için en hoşu yaz okulları. Spor kulüplerinin yaz okulları çok güzel mesela.
Gizem: Bizde annem çalışmazdı, o yüzden her sene 3 ay, yazlıkta birbirinden hoş yaz anıları yaşanırdı. Hiç bilmem kulüp nedir, lisanslı spor nedir filan fakat hepsini mahallede oynardık natürel. Annemlerin hiç bu türlü sıkıntıları olmadı ya… Hiç bizi nasıl oyalayacaklarını düşünmediler.
Melis: Çağdaş dünya çalışan anaya karşı zalim dostum! Sen artık nasıl eğliyorsun Lorin’i pekala?
Gizem: Artık Bodrum’da olduğumuzdan günün bir vakti kesinlikle denize girebiliyor. Meskenin çok yakınında bir çocuk kitapçısı var, orası baya kalabalık oluyor. Kimi günleri orada atölyeler vs ile geçiriyor. Bir de tenise yazdırdım biliyorsun. Ee esasen meskende konuğumuz eksik değil. Lorin bu sene anlamıyor yaz nasıl geçiyor fakat işte diyorum ya, boşluğa düştüğü birinci dakikada “Biraz dinleneyim en iyisi” demek yerine “Anne ekran izleme müddetim başladı mı” diye geliyor yanıma.
Melis: Yer cücesi (gülüyor). Yok, ekran büyük tuzak. Her ne kıymetine olursa olsun çocuklarımızı ona kaptırmamalıyız! Biz temmuz boyunca İzmir’deyiz… Her gün denize girecekler. Dönüşe de bir şeyler düşünüyorum artık. Ferhat Mehmet’i bir kodlama kursuna göndermeyi düşünüyormuş. Ben de geçenlerde duydum, İstanbul Modern’de çocuklar için yaz okulu olacakmış. Şayet aylık program üzere bir şey olursa Deniz’i ağustosta ona yollarım. Değilse de tekrar hafta sonları müzenin sanat atölyelerine götüreceğim.
Gizem: Ne kadar hoş Melis ya… Ben Lorin o kadar büyüdüğünde bu kadar koşturabilir miyim peşinden, pek emin değilim, tebrik ederim arkadaşım. Yalnız hatırlatmak isterim, geçen yaz “Bir daha çocuklarla tek başıma bu kadar uzun tatil yapmam” diyordun, delirmek üzereydin, hazır mısın?
Melis: Mecbur kaldım Gizem. Zira kıştan, çok uygun fiyatlı bir mesken bulup tuttuk. Artık otel fiyatlarına güç yetmiyor malum. Aslında plaj giriş fiyatları da uçtu doğal. Biz de ne yaptık, bil…
Gizem: Ne yaptınız?
Melis: Bir kamp çadırı aldık. Ayrıyeten içecekleri soğuk tutan çantalardan… Halk plajına gidip kuracağız her gün. Çadırın içine de pilates matımı koyacağım. Al sana beach, al sana lounge (gülüyor).
Gizem: İnan Bodrum’da o kadar çok çadır görüyorum ki kıyılarda, demek ki artık herkes sizin üzere şemsiye şezlong taşıyacağına işi çadırla çözmeye karar verdi. Vallahi bravo. Annelerde devalar tükenmiyor işte. Sana şimdiden çocuklarınla ‘Sultan lounge’unda, delirmediğin, kem gözlere gelmediğin hoş bir yaz tatili diliyorum canım.
Melis: Ben de teşekkür ediyor, çalışan tüm anne-babalara yaz uzunluğu sabır diliyorum…
Çocuklarla tekne kampı
Tekne çeşidine çıkmak aileler için her vakit bir soru işaretidir. Küçük Filozoflar Kampta tertibiyle Dalyan’ın kıyı kenarındaki bir tesiste ailecek konaklayıp başka ailelerle birlikte her gün bir öbür koyu tekneyle gezebilirsiniz. 5-13 yaş ortası için uygun olan bu kampta sabah ve akşamları farklı etkinlikler de sunuluyor. Tekne kampı bu yaz 13-16 ve 16-19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. (0506) 535 25 35
Doğada yaz okulları
34 Ormanpark ve Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı’nın Ezber Bozan Yaz Okulu haftanın 5 günü 5-14 yaş aralığındaki çocuklara doğayı keşfederek kültür-sanat ve bilim aktiviteleri gerçekleştirebileceği imkânlar sunuyor. İstanbul (0542) 527 42 34
Ana branş yüzme
9-17 yaş ortası için olan Aqua Kamp, yemyeşil bir koru içerisinde hizmet veriyor. Okul programları spor ve etüt olarak ikiye ayrılıyor. Ana branş yüzme. İstanbul (0531) 901 76 26
Çocuklar yelken sporuyla tanışıyor
İstanbul Yelken Kulübü, 7-16 yaş ortasındaki çocukları yelken sporuyla buluşturuyor. Dersler haftanın 5 günü 9.00-16.00 saatleri ortasında gerçekleşiyor. İstanbul (0507) 845 76 93
Bu haberin kaynağı: https://www.hendekwebhaber.com/magazin/okullar-kapandi-diye-cocuklar-da-eve-kapanmasin